Kerken solidair met supporterslegioenen

Kerken solidair met supporterslegioenen

Grondwet en solidariteit.

De interpretatie van de grondwet brengt de regering tot een dringend verzoek in plaats van een dwingende maatregel. Diverse reacties betreuren dat.

Ik ben er trots op dat ik in een land mag wonen waar het dringend verzoek op basis van persoonlijke verantwoordelijkheid hoger gesteld wordt dan opgelegd gedrag.

Persoonlijke verantwoordelijkheid is een hoog goed dat binnen vele kerkgenootschappen als een elementair beginsel wordt gezien. Persoonlijke verantwoordelijkheid doet een beroep op onderlinge solidariteit en aandacht voor de ander.

Kerken en solidariteit.

Daarom vind ik dat de kerken zich kunnen laten inspireren door die oproep en daaruit hopelijk de conclusie trekken zich als organisaties aan te passen. Niet meer dan 30 personen bij kerkelijke vieringen lijkt me dan een maatschappelijk verantwoorde keuze. 

Daarmee stellen kerken zich solidair op met velen die zich af vragen waarom zij wel en wij niet en getuigen ervan midden in de maatschappij te staan.

Inkomens zijn niet meer vanzelfsprekend.

Als uitvoerend cultureel ondernemer hebben samen met mij vele collega’s sinds 16 maart nauwelijks nog inkomen. Vrienden van me in de horeca kraken voortdurend hun hersens om wegen te zoeken het vege lijf te redden. Kennissen bij kledingwinkels zien hun omzetten dramatisch terugvallen.

Tegelijkertijd zijn er veel mensen voor wie het leven qua inkomen zonder zorgen verloopt.  Ook is het duidelijk dat het weinig zin heeft om de bedreiging van de volksgezondheid te ontkennen. Onderlinge solidariteit en aandacht voor de mensen die extra getroffen worden is dan een groot goed.

Persoonlijke verantwoordelijkheid als bezorgdheid voor je medeburgers krijgt daardoor een dimensie waarvan ik weet dat die als boodschap met nadruk bij de kerken wordt verkondigd.

‘Geef de keizer wat des keizers is.’

Wat is het dan eigenlijk een klein gebaar om je solidair te gedragen met een dringende oproep van onze regering. En het is ontegenzeggelijk een mooi gebaar naar de vele enthousiaste sport-supporters. 
Wanneer sommige kerken zich net zo gedragen als sommige voetbalsupporters is dat bedenkelijke solidariteit en dienen ze zich te schamen.

Hubert Hendriks

h.hendriks@dieflegel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *